so, alang2 ku berada di umah, adalah masa utk ku mencuba resepi baru, alang2 kmk duak laki ku dapat udang free minggu lepas, ku terasa nak molah udang goreng butter jak tek...
setelah mencarik2 resepi yg ku rasa logik dan boleh di ikut, maka ber masaklah aku ikut citarasa aku empun gk...
camtok lah rupanya kak di masak, tek byk agik.dah dimakan 3/4 dh..dgn kos yang kurang dr 2 henggit!!mun makan di pasar tek dah dlm rm15 setapak dah tok..
mun mok mencuba juak, ku engkah resepi nya di sitok...tapi sela2 lah tambah mana yg mok berkenan..
Bahan2
udang (of course la udang nak?)
kari ikan (beli peket rega 70 sen ya)
telur
ajinomoto dgn garam
mentega utk menggoreng
Cara2 memasak
Mentega ya tek potong setengah, masak dalam kuali dgn api sederhana dolok.mun bukak besar2 kelak ada angus mentega ya..tunggu nya cair dlm kuali..sementara menunggu nya mencair ya, pecahkan telur (sebijik duak la, tangga2 mana yg cukup, jgn sikit dan jgn byk gilak) dalam mangkuk besar, campur dgn serbuk kari, aji dengan garam...mun mok, engkah skali dengan daun kari (aku engkah tek, gedung umah ku ada nanam pokok kari) supaya kari lebih wangi. then, masukkan udang yg dah dibersihkan ke dalam mangkuk besar tek. mun sik muat, salin dalam besen jak..gaul2 biar sebati..mun mok rasa telur tok lebih lembut, engkah susu cair dikit..
so, bila mentega dah sepenuhnya mencair, masukkan udang dengan air telur ya ke dalam sehingga lah masak kering..dah masak, engkah dalam tapak dan sedia utk di makan..jgn angus udah..
No comments:
Post a Comment